06-12-2017

Paarse Vrijdag 08 december

Een van de belangrijkste uitgangspunten van onze school is ‘veiligheid’. Elke leerling en medewerker, ongeacht huidskleur, kledingkeuze, seksuele geaardheid of wat hij/zij dan ook voor keuzes maakt, moet zich bij ons op school veilig kunnen voelen. Dat betekent dus dat je niet bang hoeft te zijn dat er medegebruikers van ons gebouw zijn die vervelende opmerkingen maken, ongevraagd foto’s van je nemen, over je kwaadspreken via sociale media of anderszins.

Onlangs heeft wederom een van onze leerlingen openbaar gemaakt dat hij homoseksueel is. Op zich een zeer dappere actie, die hem veel moeite heeft gekost en waar een behoorlijk lang traject aan vooraf gegaan is.

Wij begrijpen dat leerlingen die daarvan horen, er iets van vinden. Dat mag, maar dat kan nooit leiden tot kwetsende uitingen of ongepast groepsgedrag. Integendeel!

Daarom doen wij mee aan Paarse Vrijdag.

De Gay-Straight-Alliance, een organisatie die strijdt voor de vrijheid van seksuele geaardheid, zegt er het volgende van op hun website: “Het is op veel scholen nog best lastig om jezelf te zijn. Veel leerlingen (en zelfs een behoorlijk aantal docenten) vinden het moeilijk om er openlijk voor uit te komen dat ze homo, lesbo, bi of transgender zijn. Door paars te dragen op Paarse Vrijdag laat je zien dat je deze medeleerlingen (en docenten) steunt zonder dat zij zich kenbaar hoeven te maken.
Vrijdag 08 december 2017 is het voor de achtste maal Paarse Vrijdag. Op meer dan 500 scholen in Nederland organiseren leerlingen (en docenten) deze dag voor gelijkheid tussen hetero's, homo's, transgenders, lesbo's, bi's en in dubio's. Want iedereen moet zichzelf kunnen zijn, juist op school!”

Hoe meer leerlingen en medewerkers in paars gekleed op school komen, hoe duidelijker wij samen aangeven dat je bij ons op school mag zijn wie bent!

Voor meer info over Paarse Vrijdag, klik hier.

Terug naar het overzicht