Zo leer je onze school
supersnel kennen!

Vragen van
leerlingen

Wat is het grootste verschil tussen de basisschool en de middelbare school?

Je hebt een kluisje en je wisselt elk uur van lokaal.

Bij wie kom ik in de klas?

Op je inschrijfformulier mag je twee namen opgeven van leerlingen bij wie je graag in de klas wilt. Mevrouw Solbes gaat dan haar best doen om jou in ieder geval bij 1 van de 2 leerlingen te plaatsen.

Is er vaak lesuitval?

Het kan zijn dat er een docent ziek is, maar dan wordt de les opgevangen door een andere docent. Doordat we werken met een digitale methode, kun je altijd bij de lesstof en heb je altijd alles bij je.

Wat is een coachgesprek?

Een gesprek met je coach, iedere week een kwartier lang. Je bespreekt hoe je week is verlopen en waar je de komende week aan gaat werken. Heb je hulp nodig bij het bereiken van je leerdoelen? Wie heb je daarbij nodig? Allemaal vragen die je kunt stellen.

Mag je gebruikmaken van herkansingen?

Ja, in sommige gevallen wel. Je moet dan wel een 2e kans-checkformulier invullen, waarin je laat zien hoe je geleerd hebt en wat je gedaan hebt om de herkansing te verdienen.

Wat is een COL-gesprek?

Een coachgesprek, maar dan met je ouders erbij, een Coach-Ouder-Leerling-gesprek. Je stelt je lange termijndoelen vast en bespreekt deze doelen met je ouders/verzorgers en je coach. Dit gebeurt drie keer per jaar.

Welke talen leer je op de mavo?

In de brugklas heb je Nederlands, Frans en Engels. Vanaf de tweede krijg je ook Duits en in de derde kun je zelfs nog voor het vak Spaans kiezen.

Waar gebruik je je iPad voor?

Je iPad is een middel om in je digitale boekenkast te komen. Ook gebruik je je iPad om dingen in op te zoeken. Naast je iPad heb je ook schriften nodig en pennen. De opdrachten moet je namelijk in je schrift maken, zodat je antwoorden ook door je docent nagekeken kunnen worden. Soms krijg je ook werkboekjes van de docenten.

Zijn er hulplessen in de brugklas?

Ja, alle leerlingen kunnen in lokaal 307 extra hulp krijgen. We noemen het de TOB: Taakgerichte Ondersteuning en Begeleiding.

Welke vakken krijg je in de brugklas?

Nederlands, Frans, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, rekenen, biologie, muziek, ICT, beeldende vorming, science, lichamelijke opvoeding (LO), talentstromen. Een heleboel vakken dus!

Wat is het verschil tussen rekenen en wiskunde?

Wiskunde en rekenen houden zich beide bezig met het oplossen van opgaven met cijfers. Bij rekenen wordt er ingegaan op basisvaardigheden, zoals optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Bij wiskunde worden patronen en structuren bestudeerd waarbij je meer inzicht kunt laten zien. Twee leuke vakken dus.

Hoe lang duurt een les?

De lessen op het Kennemer College mavo duren 40 minuten, je ziet vaak 80 minuten blokken in je rooster staan. Die lessen bestaan dan uit instructie- en werklessen.

Wat is de Maatschappelijke Stage?

Dit zijn projecten tijdens schooltijd waarbij je leert wat vrijwilligerswerk inhoudt. Bijvoorbeeld het opschonen van het strand, wandelen met ouderen en de sponsoractie Bounz4OrangeBabies.

Wat is de Learning Portal?

Op school werken wij met de Learning Portal, dat is een digitale leeromgeving die het voor leerlingen mogelijk maakt om op verschillende niveaus te leren. Je stippelt samen met de coach een leerroute uit. Zo word je eigenaar van je eigen leerproces.

Wat zijn de talentstromen in de brugklas?

Talent is een vak waar je je eigen kwaliteiten en vaardigheden leert kennen door middel van vier talentstromen: de jonge onderzoeker, de jonge ondernemer, de jonge ontwerper en de jonge dienstverlener.

Zijn er ook mavo/havo-klassen?

Op school hebben wij alleen maar mavo/havo-brugklassen. Leerlingen met een mavo- en een mavo/havo-advies zitten bij elkaar in de brugklas. De meeste leerlingen gaan aan het einde van het schooljaar naar mavo 2, maar het kan zo zijn dat je met hele goede resultaten naar havo 2 gaat op de havo/vwo-locatie.

Mag je eten en drinken tijdens de lessen?

In principe niet. Er zijn altijd uitzonderingen, als je het maar even aan de leerkracht vraagt.

Mag je telefoon mee naar school?

Ja, dat mag, maar in de lessen moet de telefoon uitstaan (en niet zichtbaar zijn). Soms mag je hem gebruiken om je rooster in Zermelo op te zoeken.

Wat gebeurt er als je te laat bent voor een les?

Dat kan een keer gebeuren, maar dan moet je een ‘te-laat briefje’ halen om alsnog de les in te mogen. Bij drie keer te laat moet je je de volgende dag ‘s ochtends om 7.30 uur bij de verzuimcoördinator melden.

Wie is de directeur?

Meneer Feenstra (zijn kantoor is naast het kantoor van mevrouw Solbes, teamleider brugklassen).

Wat is corvee? Is dat verplicht in de brugklas?

Corvee houdt in dat je de aula, na de pauzes, aanveegt en opruimt. Dit doe je twee keer per jaar (een week lang) met je hele klas, je bent dus wel snel klaar.

Zijn de lokalen moeilijk te vinden?

Nee, want beneden begint alles met 0. Op de eerste verdieping begint het met 1. De 2e verdieping begint met 2 en de 3e verdieping begint met 3. Zo simpel is het. Je verdwaalt (bijna) nooit!

Waar gebruik je je iPad voor?

Je iPad is een middel om in je digitale boekenkast te komen. Ook gebruik je je iPad om dingen in op te zoeken. Naast je iPad heb je ook schriften nodig en pennen. De opdrachten moet je namelijk in je schrift maken, zodat je antwoorden ook door je docent nagekeken kunnen worden. Soms krijg je ook werkboekjes van de docenten.

Moeten we speciale kleding aan voor lichamelijke opvoeding (LO)?

Ja, als jullie in de sportbox gymmen, moeten jullie binnenschoenen aan (mogen geen donkere zool hebben). Buiten hebben jullie buitenschoenen nodig.

Ga je op kamp in de brugklas?

Jazeker, we gaan in de laatste week van september naar Ameland. We slapen op een groepsaccomodatie en het is de bedoeling dat iedereen meegaat.

Moet ik een agenda kopen?

Op school plan je je schoolwerk in een digitale agenda in de Learning Portal. Zo kun je je agenda overal en altijd openen.

Wat is de TOB?

De TOB staat voor Taakgerichte Ondersteuning en Begeleiding. De TOB is een stiltelokaal waar je je huiswerk kunt afmaken, kunt leren voor toetsen en geholpen kunt worden bij het maken van verslagen en bijvoorbeeld je planning voor je schoolwerk.

Wie is mevrouw Solbes? Waarvoor kan ik bij haar terecht? Wanneer spreek je haar nog meer?

Mevrouw Solbes is de teamleider van de brugklassen. Zij regelt alles wat met de brugklassen te maken heeft; de introductieweek, projecten, leerlingbesprekingen, aanmeldingen groep 8, gesprekken met je docenten van groep 8 (om te vertellen hoe goed het met je gaat), maar ook is zij er om naar je te luisteren op het moment dat je een probleem hebt (die je niet met je coach hebt kunnen oplossen). Zij kan helpen dit bespreekbaar te maken en hopelijk ook voor je op te lossen.

Heb je veel huiswerk?

Dat hangt helemaal van jezelf af. Des te meer jij op school doet, hoe minder huiswerk je natuurlijk hebt.

Waar mag je in het gebouw pauze houden?

Pauzeren doe je in de aula en op het schoolplein.

Mag je eten en drinken in de studiehallen?

Nee, dat mag niet. De studiehallen zijn om te werken. Wil je even pauzeren, dan ga je naar de aula.

Met wie tegelijk heb je pauze?

Met alle leerlingen van de school.

Waarom wordt er met een iPad/laptop gewerkt?

Je hebt op elk moment van de dag alles bij de hand. Het is niet zwaar en kunt overal werken. Door te werken met een device kunnen we ook twee niveaus aanbieden: mavo en havo. Je kunt jezelf dus uitdagen door voor bepaalde vakken op havo-niveau te werken.

Wat mag je in de les wel/niet doen op je iPad?

Spelletjes mag je alleen thuis of in de aula spelen. Op school ben je aan het werk om al je leerdoelen te behalen.

Wat gebeurt er als één van mijn docenten ziek is?

Dan wordt de les vaak door een andere docent opgevangen. Lukt dit echt niet, dan mag je in de studiehal zelfstandig aan het werk.

Wat moet je doen als je de les uitgestuurd wordt?

Dan ga je naar mevrouw Solbes. Zij zal in gesprek met jou gaan. Ook zal de vakdocent (die jou eruit heeft gestuurd) contact met jouw ouders opnemen.

Welke spullen moet je aanschaffen voordat je naar de brugklas gaat?

Je hebt volgend jaar een heleboel verschillende vakken. Een aantal van deze vakken heb je nooit gehad op de basisschool. Dit houdt in dat je ook een aantal nieuwe spullen zult moeten kopen.

Hieronder staat een lijstje met spullen die wij adviseren om aan te schaffen.

Voor algemeen gebruik:

 • Schriften voor alle vakken (voor aantekeningen + oefeningen)
 • 5-10 snelhechters
 • Dossiermap (zie plaatje)!
 • Etui met pennen
 • Markeerstiften
 • Woordenboek Nederlands (liefst een Prisma)
 • Woordenboek Nederlands – Engels
 • Woordenboek Engels – Nederlands
 • Goede waterdichte schooltas (Je iPad moet elke dag droog aankomen)

Voor biologie, aardrijkskunde, science en wiskunde:

 • 2 A4-schriften met grote ruitjes (1cm bij cm)
 • 1 A4- schrift met lijntjes (ak)
 • HB, 2H potloden en 2H vulpotlood
 • Doos met 24 kleurpotloden
 • Liniaal 30 centimeter
 • Passer
 • Geodriehoek
 • Schaar
 • Lijmstift
 • Puntenslijper
 • Gum
 • Rekenmachine CASIO fx-82EX

(Bij wiskunde mag je alleen deze rekenmachine gebruiken. Later in de tweede klas gebruik je deze rekenmachine ook bij natuur-/scheikunde en economie).


Voor beeldende vorming:

Je krijgt een dummy en gevulde etui met inhoud. Als je spullen kwijt bent, kijk dan hieronder in de lijst en vul je etui altijd weer even aan.

Tip: ga voor de spullen in je etui naar de Stumpel of Bob Hes (Heemskerk).

Ga voor een dummy naar Boekenvoordeel (Beverwijk), kost ongeveer 5 euro.

 • Dummy (A4 boek met harde kaft en lege bladzijden)
 • Grijze potloden in 3 hardheden: HB, 2B en 4B
 • Set goede kleurpotloden (setje basiskleuren van 10 of 12 stuks, bij voorkeur Bruynzeel)
 • Doezelaar (grote maakt niet uit, te koop bij Bob Hes)
 • Fineliner
 • Gum
 • Puntenslijper
 • Lijmstift


Voor lichamelijke opvoeding (LO):

 • Sportschoenen voor binnen (geen zwart in de zool, bij voorkeur zaalschoenen)
 • Sportbroek en shirt
 • Sportschoenen voor buiten (mag met kunstgrasprofiel)

Staat je vraag er niet bij? Stel ons je vraag

Vragen van
ouders

Hoe is de begeleiding georganiseerd?

Op deze pagina leest u welke begeleiding wij uw kind kunnen bieden.

Welke spullen moet u aanschaffen voordat uw kind naar de brugklas gaat?

Uw kind heeft volgend jaar een heleboel verschillende vakken. Een aantal van deze vakken is nieuw in vergelijking met de basisschool. Dit houdt in dat uw kind ook een aantal nieuwe spullen zal moeten kopen.

Hieronder staat een lijstje met spullen die wij adviseren om aan te schaffen.

Voor algemeen gebruik:

 • Schriften voor alle vakken (voor aantekeningen + oefeningen)
 • 5-10 snelhechters
 • Dossiermap (zie plaatje)!
 • Etui met pennen
 • Markeerstiften
 • Woordenboek Nederlands (liefst een Prisma)
 • Woordenboek Nederlands – Engels
 • Woordenboek Engels – Nederlands
 • Goede waterdichte schooltas (de iPad moet elke dag droog aankomen)

Voor biologie, aardrijkskunde, science en wiskunde:

 • 2 A4-schriften met grote ruitjes (1cm bij cm)
 • 1 A4- schrift met lijntjes (ak)
 • HB, 2H potloden en 2H vulpotlood
 • Doos met 24 kleurpotloden
 • Liniaal 30 centimeter
 • Passer
 • Geodriehoek
 • Schaar
 • Lijmstift
 • Puntenslijper
 • Gum
 • Rekenmachine CASIO fx-82EX

(Bij wiskunde mag alleen deze rekenmachine gebruikt worden. Later in de tweede klas gebruikt uw kind deze rekenmachine ook bij natuur-/scheikunde en economie).


Voor beeldende vorming:

Uw kind krijgt een dummy en gevulde etui met inhoud. Als hij of zij spullen kwijt is, kunt u met de lijst hieronder de etui altijd weer even aanvullen.

Tip: ga voor de spullen in de etui naar de Stumpel of Bob Hes (Heemskerk).

Ga voor een dummy naar Boekenvoordeel (Beverwijk), kost ongeveer 5 euro.

 • Dummy (A4 boek met harde kaft en lege bladzijden)
 • Grijze potloden in 3 hardheden: HB, 2B en 4B
 • Set goede kleurpotloden (setje basiskleuren van 10 of 12 stuks, bij voorkeur Bruynzeel)
 • Doezelaar (grote maakt niet uit, te koop bij Bob Hes)
 • Fineliner
 • Gum
 • Puntenslijper
 • Lijmstift


Voor lichamelijke opvoeding (LO):

 • Sportschoenen voor binnen (geen zwart in de zool, bij voorkeur zaalschoenen)
 • Sportbroek en shirt
 • Sportschoenen voor buiten (mag met kunstgrasprofiel)

Is er vaak lesuitval?

Het kan zijn dat er een docent ziek is, maar dan wordt de les opgevangen door een andere docent. Doordat we werken met een digitale methode, kan uw kind altijd bij de lesstof en heeft hij of zij altijd alles bij zich.

Wat is gepersonaliseerd onderwijs in de brugklas?

Op deze pagina leest u alles over gepersonaliseerd onderwijs in de brugklas. Bekijk ook ons filmpje.

Wat is de vrijwillige ouderbijdrage?

Op deze pagina staat alles uitgelegd over de vrijwillige ouderbijdrage.

Hoe is de verzekering geregeld?

Op deze pagina leest u alles over de verzekeringen en wat u zelf moet regelen.

Wat zijn de onderwijsresultaten van de mavo?

Op deze pagina kunt u bekijken wat de onderwijsresultaten zijn van onze school.

Kom je naar ons Open Huis op 26 januari 2019?

Meer over Open Huis