Zo leer je onze school
supersnel kennen!

Vragen van
leerlingen

Wat is het grootste verschil tussen de basisschool en de middelbare school?

Je hebt een kluisje en je wisselt elk uur van lokaal.

Bij wie kom ik in de klas?

Op je inschrijfformulier mag je twee namen opgeven van leerlingen bij wie je graag in de klas wilt. Mevrouw Solbes gaat dan haar best doen om jou in ieder geval bij 1 van de 2 leerlingen te plaatsen.

Is er vaak lesuitval?

Het kan zijn dat er een docent ziek is, maar dan wordt de les opgevangen door een andere docent. Doordat we werken met een digitale methode, kun je altijd bij de lesstof en heb je altijd alles bij je.

Wat is een coachgesprek?

Een gesprek met je coach, iedere week een kwartier lang. Je bespreekt hoe je week is verlopen en waar je de komende week aan gaat werken. Heb je hulp nodig bij het bereiken van je leerdoelen? Wie heb je daarbij nodig? Allemaal vragen die je kunt stellen.

Mag je gebruikmaken van herkansingen?

Ja, in een aantal gevallen wel. Welke toetsen herkansbaar zijn en hoe je die herkansing moet aanvragen, vind je in het PTD (Programma van Toetsing en Doorstroming).

Wat is een COL-gesprek?

Een coachgesprek, maar dan met je ouders erbij, een Coach-Ouder-Leerling-gesprek. Je kijkt terug op de afgelopen periode en je stelt je (lange termijn) doelen vast. Je bespreekt deze doelen met je ouders/verzorgers en je coach. Dit gebeurt drie keer per jaar.

Welke talen leer je op de mavo?

In de brugklas heb je Nederlands, Frans en Engels. Vanaf de tweede kun je kiezen voor Duits, Frans en Spaans.

Waar gebruik je je laptop voor?

Je laptop is een middel om in je digitale boekenkast (Itslearning) te komen. Ook gebruik je je laptop om dingen in op te zoeken. Daarnaast heb je ook boeken, schriften en pennen nodig. Sommige opdrachten moet je  in je schrift maken, zodat je antwoorden ook door je docent nagekeken kunnen worden. Soms krijg je ook werkboekjes van de docenten.

Zijn er hulplessen in de brugklas?

Ja, alle leerlingen kunnen in lokaal 307 extra hulp krijgen. We noemen het de TOB: Taakgerichte Ondersteuning en Begeleiding.

Welke vakken krijg je in de brugklas?

Nederlands, Frans, Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, rekenen, biologie, muziek, ICT, beeldende vorming, science, lichamelijke opvoeding (LO), talentstromen. Een heleboel vakken dus!

Wat is het verschil tussen rekenen en wiskunde?

Wiskunde en rekenen houden zich beide bezig met het oplossen van opgaven met cijfers. Bij rekenen wordt er ingegaan op basisvaardigheden, zoals optellen, aftrekken, delen en vermenigvuldigen. Bij wiskunde worden patronen en structuren bestudeerd waarbij je meer inzicht kunt laten zien. Twee leuke vakken dus.

Hoe lang duurt een les?

De lessen op het Kennemer College mavo duren 40 minuten, je ziet vaak 80 minuten blokken in je rooster staan. Die lessen bestaan dan uit instructie- en werklessen.

Wat is de Maatschappelijke Stage?

Dit zijn projecten tijdens schooltijd waarbij je leert wat vrijwilligerswerk inhoudt. Bijvoorbeeld het opschonen van het strand, wandelen met ouderen en de sponsoractie Bounz4OrangeBabies.

Wat is Itslearning?

Op school werken wij vanaf het schooljaar 2019-2020 met Itslearning, dat is een digitale leeromgeving die het voor leerlingen mogelijk maakt om op verschillende niveaus te leren. Je stippelt samen met de coach een leerroute uit. Zo word je eigenaar van je eigen leerproces.

Wat zijn de talentstromen in de brugklas?

Talent is een vak waar je je eigen kwaliteiten en vaardigheden leert kennen. We gaan aan de slag met het thema ‘duurzaamheid’.  We zoemen in op actuele onderwerpen als de plastic soep, voeding en brandstof in het jaar 2050, zwerfafval etc. Kortom: een vak waarbij je gaat onderzoeken en experimenteren om te komen tot een betere wereld!

Zijn er ook mavo/havo-klassen?

Op school hebben wij alleen maar mavo/havo-brugklassen. Leerlingen met een mavo- en een mavo/havo-advies zitten bij elkaar in de brugklas. De meeste leerlingen gaan aan het einde van het schooljaar naar mavo 2, maar het kan zo zijn dat je met hele goede resultaten naar havo 2 gaat op de havo/vwo-locatie.

Mag je eten en drinken tijdens de lessen?

In principe niet, maar water drinken mag altijd tenzij er in de ruimte waar je bent andere regels gelden. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, als je het maar even aan de leerkracht vraagt.

Wie is mevrouw Groenman?

Mevrouw Groenman is leerjaarcoördinator onderbouw en ze regelt leerlingzaken in de brugklas en mavo 2.

Krijg je cijfers voor je toetsen?

Ja, je krijgt cijfers voor je toetsen (als onderdeel van het PTD). Sommige toetsen zijn ‘formatief’: daar krijg je geen cijfer voor, maar die zijn bedoeld om te kijken hoe ver je bent en of je alles beheerst.

Wat betekent PTD?

PTD = Programma van Toetsing en Doorstroming. Dit vind je in een boekje dat je krijgt aan het begin van het schooljaar. In het PTD staat o.a. wanneer de toetsweken zijn en welke toetsen je krijgt. Ook staat hierin welke toetsen herkansbaar zijn. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Is er ook een kantine? Wat kun je daar kopen?

Ja, er is een kantine en daar kun je lekkere (en gezonde) verse broodjes kopen, of fruit, of snacks, of drinken. Het aanbod varieert, maar keus genoeg!

Mag je telefoon mee naar school?

Ja, dat mag, en dat kan soms erg handig zijn.  Op je telefoon heb je bepaalde apps die met school te maken hebben: Zermelo (voor het rooster), Magister (voor je cijfers) en Aura (voor boeken lenen in de mediatheek).
Tijdens de les moet je telefoon in de ‘telefoontas’ in het lokaal. Dat is een soort opbergzak met vakjes.

Wat gebeurt er als je te laat bent voor een les?

Dat kan een keer gebeuren, maar dan moet je een ‘te-laat briefje’ halen om alsnog de les in te mogen. Bij drie keer te laat moet je je de volgende dag ‘s ochtends om 7.30 uur bij de verzuimcoördinator melden.

Wie is de directeur?

Meneer Feenstra (zijn kantoor is naast het kantoor van mevrouw Solbes, teamleider onderbouw).

Wat is corvee? Is dat verplicht in de brugklas?

Met zijn allen houden we de school schoon. Corvee houdt in dat je de aula, na de pauzes, aanveegt en opruimt. Dit doe je twee keer per jaar (een week lang) met je hele klas. Zo helpt iedereen mee, en ben je met vijf minuutjes klaar.

Zijn de lokalen moeilijk te vinden?

Nee, want beneden begint alles met 0. Op de eerste verdieping begint het met 1. De 2e verdieping begint met 2 en de 3e verdieping begint met 3. Zo simpel is het. Je verdwaalt (bijna) nooit!

Waar gebruik je je laptop voor?

Je laptop is een middel om in je digitale boekenkast (Itslearning) te komen. Ook gebruik je je laptop om dingen in op te zoeken. Daarnaast heb je ook schriften nodig en pennen. Vaak moet je opdrachten namelijk in je schrift maken, zodat je antwoorden ook door je docent nagekeken kunnen worden. Soms krijg je ook werkboekjes van de docenten.

Hebben we speciale gymkleren nodig?

Ja, je sport natuurlijk in sportkleding. Als jullie in de sportbox gymmen, moet je binnenschoenen aan (die mogen geen donkere zool hebben). Buiten hebben jullie buitenschoenen nodig.

Ga je op kamp in de brugklas?

Jazeker, we gaan in de laatste week van september naar Ameland. We slapen op een groepsaccomodatie en het is de bedoeling dat iedereen meegaat.

Moet ik een agenda kopen?

Op school plan je je schoolwerk in een digitale agenda. Zo kun je je agenda overal en altijd openen. Als je het prettig vindt om daarnaast ook je eigen papieren agenda te gebruiken, dan mag dat natuurlijk.

Wat is de TOB?

De TOB staat voor Taakgerichte Ondersteuning en Begeleiding. De TOB is een stiltelokaal waar je je huiswerk kunt afmaken, kunt leren voor toetsen en geholpen kunt worden bij het maken van verslagen en bijvoorbeeld je planning voor je schoolwerk.

Wie is mevrouw Solbes? Waarvoor kan ik bij haar terecht? Wanneer spreek je haar nog meer?

Mevrouw Solbes is de teamleider van de onderbouw. Zij doet alle aanmeldingen en is verantwoordelijk voor alles wat met klas 1 en 2 te maken heeft.

Heb je veel huiswerk?

Dat hangt helemaal van jezelf af. Des te meer jij op school doet, hoe minder huiswerk je natuurlijk hebt.

Waar mag je in het gebouw pauze houden?

Pauzeren doe je in de aula en op het schoolplein.

Mag je eten en drinken in de studiehallen?

Nee, dat mag niet. De studiehallen zijn om te werken. Wil je even pauzeren, dan ga je naar de aula.

Met wie tegelijk heb je pauze?

Met alle leerlingen van de school.

Waarom wordt er met een laptop gewerkt?

Je hebt op elk moment van de dag alles bij de hand in de digitale leeromgeving. Het is niet zwaar en kunt overal werken. Door te werken met een device kunnen we ook twee niveaus aanbieden: mavo en havo. Je kunt jezelf dus uitdagen door voor bepaalde vakken op havo-niveau te werken.

Wat mag je in de les wel/niet doen op je device?

Spelletjes mag je alleen thuis of in de aula spelen. Op school ben je aan het werk om al je leerdoelen te behalen.

Wat gebeurt er als één van mijn docenten ziek is?

Dan wordt de les vaak door een andere docent opgevangen. Lukt dit echt niet, dan mag je in de studiehal zelfstandig aan het werk.

Wat moet je doen als je de les uitgestuurd wordt?

Dan meld je je bij de receptie en vervolgens ga je naar mevrouw Groenman aan het eind van de dag. Zij zal in gesprek met jou gaan. Ook zal de vakdocent (die jou eruit heeft gestuurd) contact met je ouders opnemen.

Welke spullen moet je aanschaffen voordat je naar de brugklas gaat?

Je hebt volgend jaar een heleboel verschillende vakken. Een aantal van deze vakken heb je nooit gehad op de basisschool. Dit houdt in dat je ook een aantal nieuwe spullen zult moeten kopen.

Hieronder staat een lijstje met spullen die wij adviseren om aan te schaffen.

Voor algemeen gebruik:

 • Schriften voor alle vakken (voor aantekeningen + oefeningen)
 • 5-10 snelhechters
 • Dossiermap (zie plaatje)!
 • Etui met pennen
 • Markeerstiften
 • Woordenboek Nederlands (liefst een Prisma)
 • Woordenboek Nederlands – Engels
 • Woordenboek Engels – Nederlands
 • Goede waterdichte schooltas

 • 2 A4-schriften met grote ruitjes (1 cm bij 1 cm)
 • 1 A4- schrift met lijntjes (ak)
 • HB, 2H potloden en 2H vulpotlood
 • Doos met 12 kleurpotloden
 • Liniaal 30 centimeter
 • Passer
 • Geodriehoek
 • Schaar
 • Lijmstift
 • Puntenslijper
 • Gum


Voor lichamelijke opvoeding (LO):

 • Sportschoenen voor binnen (geen zwart in de zool, bij voorkeur zaalschoenen)
 • Sportbroek en shirt
 • Sportschoenen voor buiten (mag met kunstgrasprofiel)

Heb je ook schoolboeken nodig?

Ja, hebt schoolboeken nodig. Hoe je die kunt bestellen vind je hier.

Is de mavo een leuke school?

Het Kennemer College mavo is een hele leuke school! Kom zelf kijken tijdens de Open Dag en vraag maar aan iedereen die je ziet!

Staat je vraag er niet bij? Stel ons je vraag

Vragen van
ouders

Hoe is de begeleiding georganiseerd?

Op deze pagina leest u welke begeleiding wij uw kind kunnen bieden.

Is er vaak lesuitval?

Het kan zijn dat er een docent ziek is, maar dan wordt de les opgevangen door een andere docent. Doordat we werken met een digitale methode, kan uw kind altijd bij de lesstof en heeft hij of zij altijd alles bij zich.

Wat is gepersonaliseerd onderwijs in de brugklas?

Op deze pagina leest u alles over gepersonaliseerd onderwijs in de brugklas. Bekijk ook ons filmpje.

Wat is de vrijwillige ouderbijdrage?

Op deze pagina staat alles uitgelegd over de vrijwillige ouderbijdrage.

Hoe is de verzekering geregeld?

Op deze pagina leest u alles over de verzekeringen en wat u zelf moet regelen.

Wat zijn de onderwijsresultaten van de mavo?

Op deze pagina kunt u bekijken wat de onderwijsresultaten zijn van onze school.

Kom je naar onze mavo?

Naar de brugklas